Academy voor bedrijfsleven

Architectuur Academy

De complexiteit van organisaties neemt toe en de veranderingen volgen elkaar in een steeds hoger tempo op. Architectuur is het middel om structuur te ontwikkelen, te onderhouden en aan te passen aan een uitdagende omgeving.

Resultaat

 • Een duidelijk beeld van de verschillende soorten architecturen;
 • Een helder begrip van principes en modellen voor de bedrijfs- en ICT-inrichting van de organisatie;
 • Voldoende kennis om multidisciplinair samen te werken bij het opstellen van project-start-architecturen;
 • De vaardigheid om (project)managers en programma-architecten te adviseren en daarmee de besluitvorming over bedrijfsinrichting adequaat te onderbouwen.

Voor wie
Architectuur Academy is bedoeld voor HBO+ professionals die minimaal enkele jaren ervaring hebben met bedrijfsinrichtings- en beheerwerkzaamheden. Bijvoorbeeld: bedrijfskundigen, informatiemanagers, organisatiekundigen, informatiearchitecten, applicatie- of systeemarchitecten, ontwerpers van producten, diensten, organisaties, processen, gegevensstandaarden, applicaties en systemen.

Over de opleiding
De complexiteit van organisaties neemt toe en de veranderingen volgen elkaar in een steeds hoger tempo op. Architectuur is het middel om structuur te ontwikkelen, te onderhouden en aan te passen aan een uitdagende omgeving.

Novius Architectuur Academy leidt professionals op tot bedrijfs- en informatiearchitecten. Deelnemers krijgen meer inzicht in de manier waarop de inrichting van producten, processen, organisatie, informatievoorziening en technische infrastructuur naadloos op elkaar kan worden afgestemd. Zij leren heldere kaders stellen, waardoor projecten sneller en passend binnen de overkoepelende organisatiestrategie kunnen worden uitgevoerd.
Deze sterk praktijkgerichte opleiding wordt verzorgd door een hoofddocent en meerdere gastdocenten met allround ervaring op het gebied van de ontwikkeling van bedrijfsarchitectuur. Novius Architectuur Academy sluit aan op het Novius Raamwerk voor business- en informatieplanning en op concepten als Archimate en Dynamische Architectuur van Sogeti.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • De rol van architectuur binnen organisaties;
 • De aanpak voor het ontwikkelen van de architectuurfunctie in organisaties;
 • Het werkveld van de architect en de relatie met de besturing (governance) van organisaties;
 • De Novius Architectuur Methode, gebaseerd op jarenlange ervaring van Novius architecten;
 • Technieken als hulpmiddel van de architect;
 • Het Novius Architectuur Raamwerk: een verdieping op het Novius Raamwerk, waarin de bouwstenen worden benoemd voor een (service-georiënteerde) architectuur;
 • Het ontwikkelen van een enterprise-referentiearchitectuur en een project(start)architectuur;
 • Migratie onder architectuur;
 • De persoonlijke vaardigheden van de architect.

Deelnemen? Neem contact op via 0343-760076 of stuur een email naar academy@novius.nl. Wij nemen zo snel mogelijk conact met u op om de mogelijkheden te bespreken.


Data

Tweede halfjaar van 2017

Duur
4 blokken van 2 dagen
Studielast
80 uur in 3 maanden
Groepsgrootte
In nader overleg te bepalen
Prijs
€ 4.500,- (excl btw)

Alle Novius-opleidingen kunnen op maat worden gemaakt om perfect aan te sluiten op uw specifieke situatie.

Neemt u voor verdere informatie over onze opleiding(en) contact op met: Sanne Hamstra: 0343-76 00 76

Praktisch

Bij voldoende aanmeldingen worden de opleidingsdagen en locatie(s) gecommuniceerd. De opleiding bestaat uit 4 blokken van 2 dagen: 8 dagen in totaal. Per blok moet rekening worden gehouden met een voorbereidingstijd van 4 uur. De totale studielast is 80 uur in 3 maanden. Alle benodigde materialen worden ter beschikking gesteld. De opleiding wordt gegeven in het sfeervolle Orangeriehuys op landgoed Hindersteyn te Langbroek of op een vergaderlocatie in Utrecht/Amersfoort. In overleg kan de opleiding ook elders of in-house worden verzorgd.

mensen

Even voorstellen: Egbert Licher

Egbert Licher

Een nieuwsgierige en analytische consultant met de drive om complexe vraagstukken tot de essentie terug te brengen. Al twintig jaar lang gaat Egbert voor opdrachtgevers op zoek naar de...

Lees meer over Egbert Licher

Klanten

We hebben de architectuur opleiding positief ervaren. De mix van deelnemers (verschillende bedrijven) zorgde voor leuke uitwisseling van ervaringen, de gespecialiseerde gastsprekers waren een zinvolle toevoeging op het programma, Guido is een goede docent met veel ervaring en de locatie met verzorging was prima. Maar belangrijker: wij (GVB architecten) hebben een uniforme basis om afgestemd onze werkzaamheden uit te voeren.

Michael Knufman
architect van GVB, het openbaar vervoerbedrijf voor Amsterdam

Publicaties

Bedrijfsarchitectuur - Werken aan een samenhangende bedrijfsinrichting

Bedrijfsarchitectuur is een vak. Dat kun je leren. Dit boek biedt de kennis die nodig is om goede, bruikbare architecturen te ontwikkelen, waarbij een goede balans is gevonden tussen theorie en praktijk en tussen breedte en diepgang.

Meer publicaties