Academy voor gemeenten

Architectuur Academy voor Gemeenten

De complexiteit van overheidsorganisaties neemt toe en de veranderingen volgen elkaar in hoog tempo op. Landelijke ontwikkelingen en wettelijke verplichtingen maken de gemeentelijke informatiehuishouding bovendien steeds ingewikkelder. Architectuur is hét middel om structuur te ontwikkelen, te onderhouden en aan te passen aan een uitdagende omgeving.

 Resultaat

 • Theoretische en praktische kennis over het vakgebied architectuur;
 • Inzicht in de verschillende GEMMA-producten en de toepassing ervan;
 • Kennis en vaardigheden om als architect te functioneren;
 • Kennis en vaardigheden om werken onder architectuur in de eigen organisatie te implementeren.

Voor wie

Bedoeld voor gemeentelijke medewerkers op HBO+ niveau met minimaal enkele jaren ervaring op het gebied van beheer- en bedrijfsinrichtingswerkzaamheden. Bijvoorbeeld: bedrijfskundigen, informatiemanagers, organisatiekundigen, informatiearchitecten, applicatie- of systeemarchitecten, ontwerpers van producten, diensten, organisaties, processen, gegevensstandaarden, applicaties en systemen.

De opleiding gaat uit van de Gemeentelijke Model Architectuur (GEMMA). Ervaren bedrijfsarchitecten stomen de deelnemers klaar om een succesvolle, op GEMMA gebaseerde bedrijfsarchitectuur binnen hun gemeente te kunnen ontwikkelen. Deelnemers krijgen daarmee meer inzicht in de manier waarop de inrichting van producten, processen, organisatie, informatievoorziening en technische infrastructuur naadloos op elkaar kan worden afgestemd.

De Architectuur Academy voor Gemeenten sluit aan op het Novius Raamwerk voor business- en informatieplanning en op concepten als Archimate en Dynamische Architectuur van Sogeti. De werkzaamheden van de bedrijfs- of informatiearchitect worden uitgediept en verbonden aan de verschillende GEMMA-producten (zie ‘Behandelde onderwerpen’). Naast GEMMA is er ook aandacht voor de ontwikkelingen van iNUP en de ondersteuning hiervoor vanuit het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten.

De opleiding is sterk praktijkgericht. Tijdens de trainingsdagen werken de deelnemers aan het zelfstandig opstellen van onderdelen van een projectstartarchitectuur. Door gebruik van verschillende voorbeelden en onderlinge interactie krijgen zij bovendien meer zicht op de ontwikkeling én implementatie van hun eigen gemeentelijke bedrijfsarchitectuur.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • De rol van architectuur binnen organisaties;
 • De Novius Architectuur Methode, gebaseerd op jarenlange ervaring van Novius architecten;
 • Het Novius architectuur raamwerk: een verdieping op het Novius Raamwerk, waarin de bouwstenen worden benoemd voor een (service georiënteerde) architectuur;
 • GEMMA architectuurthema’s en -kernprincipes
 • GEMMA proces- en informatiearchitectuur;
 • GEMMA architectuurproducten: berichten- en gegevensstandaarden (StUF en RSGB/RGBZ);
 • Het ontwikkelen van een gemeentelijke referentie architectuur en een project(start)architectuur;
 • Technieken als hulpmiddel van de architect;
 • Aanpak voor het ontwikkelen van de architectuurfunctie in organisaties;
 • Het werkveld van de architect, en de relatie met de besturing (governance) van organisaties;
 • Migratie onder architectuur;
 • Persoonlijke vaardigheden van de architect.

Deze opleiding wordt In Company georganiseerd. Wij werken zowel met standaard opleidingsmateriaal als maatwerk om perfect aan te sluiten bij uw specifieke situatie. Mocht u individueel interesse hebben in onze opleiding neemt u dan ook gerust even contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden


Data

Op aanvraag

Duur
12 dagdelen
Studielast
60 uur in 6 weken
Groepsgrootte
In nader overleg te bepalen
Prijs
In nader overleg te bepalen

Alle Novius-opleidingen kunnen op maat worden gemaakt om perfect aan te sluiten op uw specifieke situatie.

Neemt u voor verdere informatie over onze opleiding(en) contact op met: Sanne Hamstra: 0343-76 00 76

Praktisch

De opleiding beslaat 6 dagen (12 dagdelen): één dag per week gedurende zes zoveel mogelijk aaneengesloten weken. Per opleidingsdag moet rekening gehouden worden met een voorbereidingstijd van 2 uur. De totale studiebelasting is ongeveer 60 uur in 6 weken.

Deelnemers krijgen een cursusmap met daarin een uitgebreide syllabus en literatuurverwijzingen. Alle overige benodigde materialen worden ter beschikking gesteld.

De opleiding wordt in principe in-house gegeven.

In overleg kan de opleiding ook gegeven worden in het sfeervolle Orangeriehuys op landgoed Hindersteyn te Langbroek.

Klanten

De training bleek heel praktisch en toepasbaar en gaf goede ondersteuning bij de theorie. De trainers weten wat er speelt in gemeenteland en gebruiken actuele voorbeelden. Het heeft ons inzicht gegeven in architectuur en bovendien de onderlinge samenwerking verbeterd.

Erica Kelly
Namens de deelnemers van de Gemeente Dronten

Aanpak

Bedrijfsarchitectuur

Bedrijfsarchitectuur is de discipline van samenhang en samenwerken. Onze bedrijfs- en informatiearchitecten ondersteunen organisaties bij het ontwikkelen van een optimale bedrijfsinrichting.

Lees meer